Route 10

Vijf van de Vijfheerenlanden 

“Tussen Leerdam, Meerkerk, Lexmond en Zijderveld ligt een uitgestrekt polderland met weteringen zoals de Huibert langs Overheicop, de wetering door Hei- en Boeicop, de Voorwetering door Middelkoop, de Nieuwe Vliet van Hoogeind naar Leerdam, en de Schaaykse Wetering van Leerdam naar Schoonrewoerd. Ook andere vaarten zoals de Middelwetering, de Nederheicopperwetering, en de Neder- en Overboeicopperwetering. ”

A. De Huibert loopt tussen Schoonrewoerd en de Hoekmolen bij het Merwedekanaal. Het is een fraaie landelijke wetering, met twee bijzonder rustig en vriendelijk gelegen startplaatsen (57 en 59) met pauzebank en parkeerplaats. Aan het begin in Schoonrewoerd zijn er nog wat bruggen waar de kanovaarder even moet bukken. Wil je niet hoeven bukken, start dan bij 57 of 59 en vaar niet helemaal door tot Schoonrewoerd. De route gaat heen en weer over de Huibert. In Schoonrewoerd kun je via haakse bochten doorvaren naar de wetering langs de Dorpsstraat en kun je hier nog 2 km varen. Hier is ook B&B de Wetering. In het centrum van Schoonrewoerd is een café.
Deze tocht is 10 km heen en weer.

B. De wetering lijkt vanaf het Merwedekanaal goed bevaarbaar. Er zijn vele bruggen van de aanwonenden en vaak zijn dit nog de gemetselde boogbruggen, de Heulen. Het is een route door een landelijk lintdorp. De wetering eindigt in Overboeicop tegen de N484, doch al eerder wordt het te smal om te varen. Halverwege ligt café ‘t Trefpunt, een geschikt eindpunt is de Groene Hofstee (biologische boerderij met theetuin).
Deze tocht is 5 km heen en weer.

C. De wetering ligt ten noorden van Hei- en Boeicop en vormt de grens van de provincies Gelderland en Utrecht. Het is een pure polderwetering, mooi breed met af en toe een hoge landbouwbrug. De wetering loopt van het Merwedekanaal tot de N484. Bij het Merwedekanaal is een gemaal en daar kun je niet instappen.

Vanaf het startpunt heen en weer over de wetering. Genieten van een route door puur polderland met weidevogels en waar ooievaars rondstappen. Varend op de stille brede wetering zonder wegen of huizen langs de oevers. Naar het westen komt aan het eind bij het gemaal de A27 even dichtbij. Naar het oosten is na 1,5 km bij de 2e landbouwbrug een kanosteiger achter de Groene Hofstee. Je kunt nog verder doorvaren tot de N484. Terug dezelfde route. Of neem de tochtverlenging.

Tochtverlenging
50 m oost van de landbouwbrug loopt een brede sloot vanaf de wetering naar de boerderij. Bij de boerderij is een kleine dam, hier komt aan weerszijden een uitstappaal. Langs de boerderij kom je nu op de Voorwetering en dan is de Heulenroute aansluitend te varen. Bij café ‘t Trefpunt ben je 600 m lopen vanaf het startpunt 61.
Deze tocht is 10 km heen en weer.

D. Het startpunt ligt 500 m ten oosten van het Merwedekanaal bij de kruising met de dwarslopende wetering. Vanaf hier varend: Noordwaarts kom je na 1 km op de Middelwetering en rechtsaf kun je die 2,5 km volgen voordat er weilandbruggen komen. Deze landbouwbruggen zijn waarschijnlijk even hoog als in de Neder- en Overboeicopperwetering en dan kun je nog eens 2,5 km door tot aan de N484.
Deze tocht is 7 km heen en weer.

E. Zuidwaarts volgt na 600 m een haakse bocht naar links en loopt een brede wetering van 2,5 km tot de Kerkweg in Leerbroek. Of je gaat op deze wetering na 600 m rechtsaf de Vaarsloot in, die na 800 m uitkomt in de Leerbroeksche Vliet bij nr 52. Vanaf hier is het lopend 300 m naar het pannenkoekenrestaurant.
Deze tocht is 4 km heen en weer.

57. Overheicop, hoek Huibertweg
59. Overheicop, hoek Zijdekade
60. Schoonrewoerd, brug bij begraafplaats
61. Neder- en Overboeicopperwetering
63. Hei- en Boeicop, nabij de brug Merwedekanaal
64. Hei- en Boeicop, Café ‘t Trefpunt
65. De Groene Hofstee
66. Middelkoop, wetering

Je kunt vanaf ieder punt vertrekken. Adressen staan op de adressenpagina.

Lengte vaarroute: 10, 5, 10, 7 en 4 km (Deze route sluit niet aan op andere routes.).

Download hier de pdf.