Route 6

Het werelderfgoed de molens van Kinderdijk 

“De molens van Kinderdijk staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Met de kano kun je een unieke tocht langs de molens maken. In de Alblasserwaard staan van oudsher vele poldermolens. De Nieuwe Waterschap is de boezem van de Nederwaard, de Achterwaterschap is de boezem van de Overwaard. Rond 1740 zijn bij Kinderdijk langs beide boezems 8 molens gebouwd plus 3 in de aanliggende polders. Met deze molens werd de maalcapaciteit in de Alblasserwaard sterk vergroot. Middenin de 19e eeuw zijn twee stoomgemalen toegevoegd ter verdere vergroting van de capaciteit. Vanaf 1950 hebben elektrische gemalen de taak van de molens overgenomen. ”

Vanaf de start langs brug B18 westwaarts naar Oud-Alblas met brug B19. 1 km verder splitst de rivier: rechtdoor is de Nauwe Alblas met brug B20, rechtsaf maakt de rivier een lus om de polder Grote Nes. Dit is 1,5 km langer dan rechtdoor gaan. Langs deze lus staat de Kooijwijkse poldermolen. Aan de westzijde van deze lus zijn lage oevers met grasvelden: een prima pauzeplek. Na de lus is 200 m verder links een botenhelling. Hierna staat rechts een restant van de Souburgse molen en kort erna rechtsaf brug B22 door. Je vaart nu op De Nieuwe Waterschap en rechts voor staat de mooie witte Kortlandse poldermolen. Na de bocht naar links doemen in de verte de molens bij Kinderdijk op. In de bocht is een overdraag-plaats naar de Achterwaterschap, hier kom je straks terug. Na 2 km passeer je een voetbrug B23, verderop staat bij de witte ophaalbrug links de museummolen, die is te bezoeken, stap hier dan uit bij bootsteiger. Vaar door tot het einde, kort voor het pompgemaal is rechts de kanosteiger. N.B.: door de bemaling kan de waterstand hier fors dalen en ligt de kanosteiger hoog. Bij de parkeerplaats is een openbaar toilet, Tourist Info met souvenirwinkel, koffie etc.

Voor vervolg overdragen naar de kanosteiger aan de andere kant in de Achterwaterschap. Vaar rechtsaf langs de tweede rij molens. Na 2,5 km is ter hoogte van de witte Kortlandse molen rechts de overdraagplaats en vaar je de route van de heenweg terug naar het startpunt. Alternatief: doorvaren tot startpunt 48 en daar tevoren een auto zetten.

41. Oud-Alblas, Café-restaurant De Krom
42. Oud-Alblas bij de brug (N481 Peilmolenweg)
48. Zijdebrug (N481 Zijdeweg) aan de Achterwaterschap

Je kunt vanaf ieder punt vertrekken. Adressen staan op de adressenpagina.

Lengte vaarroute: 19 km (Deze route sluit aan op route 5a en 7.).

Download hier de pdf.